Writer’s block? Zo lost u dat op!

writer's blockHet overkomt iedereen wel een keer, een writer’s block. Is er eindelijk tijd om dat artikel, blog of die tekst te schrijven, wil het vervolgens niet lukken om het op papier te krijgen. Dat is heel vervelend, zo’n gedachteblokkade of schrijversblok. Zelf los ik het op door nu dit artikel te schrijven over writer’s block.

Het kan de angst voor die witte bladzijde zijn… Of de neiging naar perfectionisme. Een mogelijke oorzaak kan ook de vrees voor reactie op het artikel zijn. En soms moet een idee gewoon nog even rijpen voordat de inkt op papier vloeit. De oorzaken van writer’s block zijn divers. Tsja, en wat doet u dan?

Het is natuurlijk mogelijk om te wachten tot de inspiratie u vanzelf als donderslag bij heldere hemel raakt, maar dat kunt u denk ik wachten tot u een ons weegt. Een artikel lezen over het verhelpen van writer’s block helpt in ieder geval niet. Oeps…, schreef ik dat zojuist nou echt op? 😉

Bij mij leert de ervaring dat ik mijn beste ideeën krijg op de meest onmogelijke momenten. Dus wanneer ik geen pen of papier voorhanden heb, of me in een situatie bevind waar ik met geen mogelijkheid iets op kan schrijven.

Writer’s block omdenken

Ik draaide de kraan open, waarna het koele water op deze zeldzame hete dag op mijn hoofd en schouders kletterde. Druppel voor druppel gleed het water over mijn spieren heen… Kleine stroompjes water vormden zich… en toen schoot me dat idee binnen. Ik stoof uit de douche terwijl ik de handdoek van het rek griste. Snel pakte ik een pen en een kladblok van mijn bureau om het op papier te krabbelen toen… poef! Weg was het idee. Wat overbleef waren de natte voetafdrukken in het tapijt. 

De moraal van dit verhaal? Installeer een waterdichte tablet in de douche.

Wie last heeft van writer’s block zit met zijn gedachtegang op slot. De focus ligt geforceerd op dat ene doel. De sleutel om writer’s block te doorbreken is dan ook – makkelijker gezegd dan gedaan trouwens – verandering.

Stap daarom achter de computer vandaan. Doe iets dat bevrijdend werkt. Of dat nou sporten is, naar muziek luisteren, met iemand kletsen of een wandeling maken, dat maakt niet uit. Al is het maar het drinken van een kopje thee met uw favoriete smaakje. De hindernis die u hier dient te nemen en het obstakel vormt is tijd. Durf de tijd voor iets anders te nemen, want anders wordt alleen maar tijd achter dat beeldscherm verspild.

Het gaat erom dat u bewust de tekst neerlegt, het bewust los laat en zich bewust even ergens anders op richt. Stiekem vertoont u al ontwijkgedrag. Nu mag dat gewoon even, want het levert positieve gevoelens op. Zo krijgen gedachten de ruimte om vrij rond te stromen, de boel te ordenen, en valt alles vanzelf op zijn plek.

Laat het gebeuren en ga daarna pas verder met schrijven.  En begin dan gewoon ergens, met iets. Met het einde desnoods, dus de conclusie van het verhaal. Een paar regels hier, een paar regels daar. Verwissel de volgorde van alinea’s, draai hier en daar een zin om, en schrijf er dan nog een paar woorden bij. Voor u het weet is uw tekst dan al zo goed als klaar. Geloof me, het is echt waar. En anders belt u deze tekstschrijver maar.