Straathoek vertelt beide kanten van schrijnend verhaal

Elk verhaal heeft twee kanten, ook al horen we er vaak maar één. Vaak dat wat we graag willen horen (of vertellen). Soms keren we zelfs de andere zijde (on)bewust onze rug toe. Vooral bij schrijnende verhalen. En daar heeft een marketingbureau wat op gevonden: de straathoek.

DePaul UK is een liefdadigheidsinstelling die dakloze jongeren helpt aan overnachting door hen onder te brengen bij mensen die hun huizen – en harten – hiervoor openstellen. Ze willen graag meer jongeren helpen en daarom zijn ze een marketingcampagne gestart om meer vrijwilligers te werven.

Dakloze jongeren hangen vooral op de straathoeken. Daarom werd dat de plek om campagne te voeren. Het marketingbureau wil zo tekst en uitleg combineren met de praktijk en dus ging een tekstschrijver aan de slag om wervende teksten te schrijven.

tekstschrijver vertelt beide kanten verhaal

En dat moet vrijwilligers werven…..? Het was ook mijn eerste gedachte. Echter, wie verder loopt en de hoek omgaat, ziet dat er nog een kant van de poster is.

marketingcampagne straathoek

Lees de tekst nu nog eens. Begin aan de linkerkant en ga door naar de rechterkant. Dan zie je wat voor geweldig werk deze tekstschrijver heeft geleverd en waarom dit briljante marketing is.

De tekst op de ene kant van de hoek verklaart de negatieve vooroordelen die mensen hebben over het opgeven van hun vrije ruimte aan dakloze jongeren. Maar beide kanten samen veranderen de tekst in een verhaal over de voordelen van vrijwilligerswerk. De poster toont letterlijk de andere kant van het verhaal.

Voor dit beladen onderwerp koos de tekstschrijver voor teksten met perspectief. Het maakt letterlijk uit waar iemand staat, welke positie hij inneemt en vanaf welk standpunt iemand dit bekijkt. Dat geldt voor zowel de poster als het verhaal dat erop staat.

Deze tekst zet mensen aan het nadenken….

Complimenten aan de de tekstschrijver van marketingbureau Publicis voor het aan elkaar rijgen van deze zinnen. Het zal een heel gepuzzel zijn geweest om deze teksten te schrijven die beide kanten van het verhaal vertellen.

tekstschrijver vertelt beide kanten verhaal
marketingcampagne straathoek

Als ik denk aan alle schrijnende verhalen die Europa proberen te bereiken en de gemoederen die daardoor oplopen, dan denk ik dat een paar van zulke posters in Europa niet verkeerd zijn. Hoe je het ook wendt of keert…, aan deze posters – en hun schrijnende verhalen – kun je niet zomaar voorbijlopen.