Zo voorkom je schrijffouten in de tekst

schrijffoutenTypefouten, spelfouten of taalfouten. Het zijn schrijffouten die de kwaliteit van een verhaal omlaag halen. Zonde. En ja, het klopt dat tijdens het schrijven van teksten veel dingen tegelijk samenkomen. Informatie verwerken, zinsopbouw, de juiste woorden en volgorde kiezen en het dan op papier zetten. Het is nogal wat. Met onderstaande manier en enkele schrijftools pak je dat aan.

Fouten maken is menselijk en ook ik maak weleens een ‘fautje’. Toch zijn de meeste schrijffouten te voorkomen. Focus tijdens het schrijven eerst op de inhoud en zorg dat dit klopt. Schrijf eerst op wat je wilt vertellen. Kijk daarna naar hoe je het gaat vertellen. Eerst de inhoud, daarna vorm en stijl dus.

Zorg vervolgens voor eenduidigheid in de gehele tekst. Dat houdt onder meer in dat alle zinnen in dezelfde tijd zijn geschreven, en dat de lezer consequent op dezelfde manier wordt aangesproken. Let ook op de lengte van zinnen, alinea’s en de tekst als geheel. Is het te lang, dan haken lezers af.

Staat de inhoud van het verhaal eindelijk op papier, leg het dan weg. Bekijk het de volgende dag met een frisse blik en laat eventueel iemand anders het verhaal lezen en feedback geven.

Breng de laatste inhoudelijke wijzigingen aan. Controleer de tekst vervolgens op schrijffouten zoals typefouten, spelfouten of taalfouten. De inhoud van een tekst kan nog zo goed zijn, lezers blijven zich storen aan schrijffouten. En dat straalt af op de dienstverlening van het bedrijf.

Als er onzorgvuldig met de website wordt omgegaan, dan zal dit ook wel in de rest van het bedrijf heersen, zo redeneren lezers al dan niet terecht. Ook in dit geval blijft een website het visitekaartje.

Schrijftools voor schrijffouten

Wil je zeker weten hoe je een woord schrijft, kijk dit dan na in de Woordenlijst. Voor taalfouten is er geen lijst, maar er zijn gelukkig wel online taaladviezen.