Ontwerp regeringsvliegtuig: Waar is de Nederlandse trots?

crisiscommunicatieHoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat ging er door de hoofden van de heren en dames rijksambtenaren? Het ontwerp van het nieuwe Nederlandse regeringsvliegtuig heeft kraak noch smaak. Het vliegende visitekaartje van Nederland is oersaai. Een gemiste marketingkans. Binnen vijf minuten na landing is iedereen dit vliegtuig vergeten.

Het Nederlandse regeringsvliegtuig vervoert vertegenwoordigers van Nederland. Dit vliegtuig vertegenwoordigt Nederland. Het staat voor Nederland. Voor Nederlanders, voor u en mij. Het is het eerste wat het buitenland ziet bij officiële staatsbezoeken. Dit Nederlandse regeringsvliegtuig is de eerste indruk!

En dan wordt dit het ontwerp…? (Kijk hier!)

Dit is het vliegtuig dat Nederland moet representeren, toch? Het vliegtuig dat Holland promoten moet? Dan willen we daar toch mee opvallen? Stralen in volle glorie? Vlammen!? Met dit “camouflageontwerp”, dat doet denken aan een transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht, wordt nu het tegenovergestelde bereikt. Dit ontwerp verandert het Nederlandse regeringsvliegtuig in een van de vele vliegtuigen. In een onopvallende grijze muis.

We zullen maar hopen dat de inhoud van het regeringsvliegtuig, de leden van de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis die hiermee reizen, beter is dan de verpakking.

Hollandse soberheid?

Een grijze kop die doet denken aan een militair vliegtuig met hierin subtiel vermeld wie de afzender is. En ohja, de Nederlandse vlag schijnt er door een streepje rood, een witte buik en blauwe staart in verwerkt te zijn, met een vleugje oranje aan de zijkanten (goed kijken). Duidelijk herkenbaar is anders. Had iemand last van Hollandse soberheid? Hier wordt niemand warm of koud van. En er zijn toch echt wel betere ontwerpen denkbaar.

Waar is die Oranje gloed? Die passie, ons vuur! Die kleur waarin Team Nederland vlamt en het Nederlandse volk hen naar de finale toejuicht. Die kleur waarin we Koningsdag met zijn allen vieren en de Leeuw laten brullen. Die kleur waarin we trots zijn op Nederland!

Waar is dat?
Waar is onze Nationale Trots?

Nederlanders cijferen zichzelf maar weg. Wanneer mogen we weer iets moois vinden van Nederland en onze cultuur? Wanneer gaan we dat dan ook eens een keer goed uitstralen? Dus in plaats van fatsoenlijk en degelijk.

Kijk dan eens naar wat de KLM deed. Wat een contrast is dit met het ontwerp van de PH GOV. Zij pakten flink uit met een gewaagd ontwerp waarmee zij zeiden: “Hier zijn wij! Nederland is gearriveerd!”.

 

Dit vliegtuig promootte Nederland. Dit vliegtuig deed vele harten sneller doen kloppen. Dit vliegtuig gaf iedereen een WAUW-effect! KLM greep met succes deze marketingkans aan. Naar dit vliegtuig, dat onze Nederlandse sporthelden thuisbracht, keken we met zijn allen uit!

Regeringsvliegtuig: visitekaartje

Het Nederlandse regeringsvliegtuig is het vliegende visitekaartje van ons land. Een marketingkans voor alle Nederlanders. En dat verdient een dapper en kleurrijk ontwerp dat Nederland bij elke landing letterlijk en figuurlijk op de wereldkaart zet.

Het huidige ontwerp vraagt haast om het starten van een petitie…