Pagerank: het geheim waar iedereen over heen kijkt

pagerank seoEen hoge Pagerank betekent hoog scoren in Google met jouw website. Alleen laat daar nou de crux zitten en een veel voorkomende fout worden gemaakt. Het draait helemaal niet om de website.

Het staat er letterlijk, recht voor je neus. Bij Pagerank draait het om de ranking van de ‘Page’, de webpagina. Hoe hoger de Pagerank van die ene specifieke webpagina is, hoe hoger deze webpagina in de zoekresultaten van Google verschijnt. En dus niet de hele website.

Elke webpagina heeft zijn eigen Pagerank. Kijk het maar na. Jouw homepage heeft een andere Pagerank dan andere webpagina’s op de website. En dat is iets wat weinig mensen weten. Daardoor kun je nu heel gericht de website voor zoekmachines optimaliseren (seo) en hoog in Google scoren.

Wat bepaalt de Pagerank?

De Pagerank wordt bepaald aan de hand van een ingewikkelde formule waarin deze drie factoren een rol spelen:

  1. Het aantal relevante links van externe websites naar de webpagina.
  2. De Pagerank van de externe webpagina.
  3. Het aantal unieke IP-adressen.

Hoe meer webpagina’s een hoge Pagerank en een uniek IP-adres hebben, hoe beter dit is voor de Pagerank van jouw webpagina. Richt de energie daarom op de webpagina die je hoog wilt laten scoren. Maak vervolgens deze ‘landingspagina’ zo aantrekkelijk mogelijk, zodat bezoekers door willen klikken naar andere webpagina’s. Wanneer dat gebeurt scoort in feite dan alsnog de hele website. Vooral als ze producten en diensten afnemen.

Pagerank en backlinks verzamelen: de spelregels

  1. Webpagina’s met een backlink hebben minimaal dezelfde Pagerank.
  2. Een uniek IP-adres is nodig voor elke webpagina met een backlink. 
  3. De webpagina met de backlink dient relevant te zijn. 

In het wilde weg links verzamelen heeft geen zin. Wees kieskeurig. Linkbuilding is kunstmatig en Google wil graag dat alles natuurlijk verloopt. Dus zorg voor enkele backlinks per maand en niet tientallen.

Relevante links zijn links tussen websites over vergelijkbare onderwerpen. Bijvoorbeeld een link tussen de website van een autofabrikant en een autohandelaar. Overigens, het woord met de link is een indicator voor Google om te bepalen welke zoekwoorden naar jouw webpagina verwijzen.