Deelt de online kiezer straks jouw lokale verhaal?

verkiezing aandacht kiezer trekkenHun missie: kiezers overtuigen en stemmen krijgen. Hun grote vraag: hoe gaan we de mensen bereiken? De #gemeenteraadsverkiezingen2018 komen er aan. Elke stem telt, zo weet ik uit ervaring door de verkiezing van de gemeente Utrecht afgelopen jaar. Welke lokale partij vertelt zijn verhaal op zo’n manier dat het de online kiezer raakt, en een social media lawine aan reacties en vind-ik-leuks veroorzaakt?

Kunst op het Vredenburgplein, daar draaide de verkiezing in de gemeente Utrecht om. De Utrechters mochten uit vijf kunstwerken kiezen die door een gemeentelijke kunstcommissie waren goedgekeurd. Het deed veel stof opwaaien en leidde tot dé Utrechtse publieke discussie van 2017.

Veel Utrechters vonden alle vijf kunstwerken niks. Daarom kwam meteen na de start van de gemeentelijke kunstverkiezing een alternatief plan dat we lanceerden met de strijdkreet:

‘Ik weiger het beste van het slechtste te kiezen’.

‘Kort, krachtig en bondig, dat was de trigger. Deze oneliner raakte de kern, het gevoel dat leefde onder Utrechters. En dat is precies wat een oneliner of pitch moet doen: vertellen waar het om draait.’

Binnen 24 uur na het bekendmaken van ons plan ontstond er een (social) media lawine aan berichten, reacties, vind-ik-leuks, re-tweets, reacties en deelacties. Ook gemeenteraadsleden deden enkele dagen later een duit in het zakje. De gemeente Utrecht sloot ons burgerinitiatief echter uit van hun verkiezing, dus startten we onze eigen verkiezing om stemmen te verzamelen.

‘Dit willen we. Jullie steun is nu nodig. Stem! Vertel het door & deel dit bericht.’ Duidelijke taal die uitlegt wat we van plan zijn. Dat brachten we digitaal naar de Utrechters (kiezers) toe. En het werkte.
Een goed verhaal dat mensen aanspreekt en gericht verspreid wordt, gaat via social media als een lopend vuurtje in de gemeente rond. En dan pikken traditionele media het ook op.

Verkiezingscampagne

De gemeente Utrecht zette zelf dagenlang ruime financiële middelen in om hun kunstverkiezing te promoten via billboards, stands, het uitdelen van flyers, de gemeentelijke nieuwsbrief en de wethouder die zijn gezicht liet zien. Wij hadden een website, een twitteraccount en een facebookpagina en startten een social media campagne zonder noemenswaardig budget.

‘Wij gingen het gesprek aan door de mond dicht te houden. Luisteren is de belangrijkste gespreksvaardigheid. We hoorden de onvrede van burgers dat geen enkel kunstwerk recht deed aan hun wensen. Dit was de basis voor ons plan, want de kunst en het plein is voor de Utrechters. En we bleven luisteren, door de online reacties en suggesties van Utrechters te lezen. Omdat we ook dit wilden meenemen in het plan. Dat is een win-winsituatie!’

7,5% van de stemmen

De gemeente haalde in een kleine 3 weken 10.000 stemmen op voor de vijf kunstwerken die deelnamen aan de kunstverkiezing. Wij haalden in minder dan twee weken tijd 800 stemmen op. Dat is 7,5% van de 10800 stemmen.

Overigens had de gemeente Utrecht ook nog voor elk kunstwerk een visual, zodat Utrechters op een gelikt plaatje konden bekijken hoe het kunstwerk eruit zag. Wij hadden tot vrijwel het laatste moment géén visual.

Wij hadden… enkel ons verhaal.

Digitale aandacht nodig voor jouw verkiezing?

Wil je jouw verhaal op een goede manier online vertellen en dit gericht naar de doelgroep verspreiden?
Wil je meer kiezers bereiken? Vraag naar de mogelijkheden.