Nieuwsagenda journalist steeds leger

free publicityDe nieuwsagenda van redacties raakt steeds leger richting de zomer. Journalisten zoeken nu al naar bedrijven en organisaties die free publicity in de zomermaanden willen. Het volgende nummer komt immers gewoon uit en moet gevuld worden. Help jij de journalist de komkommertijd door?

Voor wie niet bekend is met het begrip ‘komkommertijd’, dit wordt door de media omschreven als ‘een rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is’.

Zo’n beetje alle politieke verkiezingen voor dit jaar zijn voorbij en de formaties verlopen zonder noemenswaardigheden. Het Nederlandse parlement houdt straks zomerreces en veel gezinnen gaan op vakantie. Dus behalve de grond in Nederland droogt ook het nieuws uit de politiek en de maatschappij op.

Het zwaartepunt van de komkommertijd ligt tussen 13 juli en 18 augustus 2019, wanneer alle drie de regio’s en de politiek met vakantie zijn. De nieuwsagenda van veel media zal in deze periode zeer leeg zijn.

We gaan dan  veel berichten zien die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben, en niet gepubliceerd zouden worden. Dat lijkt daarmee het ideale moment om media-aandacht te scoren met een persbericht.

Komkommertijd media

  • Zomerreces Nederlands parlement: 5 juli t/m 2 september 2019
  • Schoolvakantie regio Zuid: 6 juli t/m 18 augustus 2019
  • Schoolvakantie regio Midden: 20 juli t/m 1 september 2019
  • Schoolvakantie regio Noord: 13 juli t/m 25 augustus 2019

Nieuwsagenda noordelijke media

Wie de media in het noorden van het land wil benaderen, zal juist in de eerste helft van juli en de tweede helft van augustus met de komkommertijd te maken hebben. Dat komt door het skûtsjesilen en de Sneekweek van 27 juli t/m 9 augustus 2019, wat veel regionale en lokale media-aandacht krijgt.

Aanpassing werkwijze redactie

Redacties hebben in de zomer minimale bezettingen, voor zover dat nog mogelijk is. Veel redacties leunen immers al sterk op freelance journalisten die voor een appel en een ei een stukkie aanleveren, omdat ze het ‘zo leuk’ vinden. Achterblijvende redacteuren moeten meer doen in minder tijd, dus passen veel redacties hun werkwijze voor de komkommertijd aan.

Dat houdt in:

  • Tijdloze verhalen van de plank af halen en publiceren.
  • Journalistieke nieuwscriteria flexibeler toepassen.
  • Eerder kiezen voor publicatie van kant-en-klare verhalen die als persbericht aangeleverd worden.

Internationaal nieuws

Internationale ontwikkelingen kunnen onverwachts het landelijke nieuws gaan domineren. Bijvoorbeeld wanneer het Britse parlement van zomerreces wordt teruggeroepen vanwege de Brexit. Dat is wel iets om rekening mee te houden, wanneer u een persbericht naar landelijke media wilt versturen.

Op regionale en lokale media, tijdschriften en vakbladen heeft het internationale nieuws minder effect. Als zij er al aandacht aan besteden, zal het een artikel naast alle andere artikelen worden. Ander nieuws wordt daar niet snel verdrukt door internationale ontwikkelingen, waardoor de komkommertijd vooral bij deze media uitgelezen kansen biedt om media-aandacht te scoren.

Hoe krijg ik free publicity?

Zorg voor een goed verhaal en laat een persbericht schrijven. Lever dit persbericht kant-en-klaar aan bij de redactie, zodat de redacteur uw verhaal met weinig moeite kan publiceren. Verstuur het persbericht vervolgens tijdig, want dan heeft de redactie alle ruimte om uw verhaal in de nieuwsagenda te plannen. Hoe makkelijker het is voor de redacteur, des te groter uw kans op free publicity.

Een persbericht laten schrijven dat journalistieke aandacht krijgt Ontdek uw mogelijkheden!