Koninklijke Bibliotheek verklaart ‘De Nederlandse Vereniging’ tot Digitaal Erfgoed

goed verhaalDe Koninklijke Bibliotheek heeft de website ‘De Nederlandse Vereniging’ tot Digitaal Erfgoed verklaard. Deze wordt daarom sinds 10 maart 2017 gearchiveerd en duurzaam opgeslagen in de nationale bibliotheek van Nederland. De website is een uitgave van de Digitale Herrieschopper.

Voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch, is de Koninklijke Bibliotheek wettelijk verantwoordelijk. Daarom rekent ze het tot haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties. Daarmee wordt voorkomen dat publicaties verloren gaan, door bijvoorbeeld technologische veroudering.

Om die reden archiveert de Koninklijke Bibliotheek websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Tot deze collectie behoort nu ook de website van ‘De Nederlandse Vereniging’ die nieuws brengt van en voor Nederlanders in het buitenland, zoals Nederlandse expats en Nederlandse emigranten.

De website wordt al sinds 2010 redactioneel onderhouden door de Digitale Herrieschopper en is online te vinden op denederlandsevereniging.nl en tevens te volgen via facebook, twitter, en de nieuwsbrief.

De gearchiveerde versies van de website ‘De Nederlandse Vereniging’ zijn te raadplegen in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Webarchief nationale bibliotheek

De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de Koninklijke Bibliotheek sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen. Internet is bij uitstek een vluchtig medium, waarop de informatie zeer snel veroudert’, schrijft de Koninklijke Bibliotheek over het webarchiveringsproject.