3 interviews met persoonlijke verhalen

Een mooi journalistieke genre is het interview, oftewel het vraaggesprek. Het interview creëert emotie, zet de sfeer, wekt bewondering of juist afgunst op, en maakt op de lezer… indruk.

Een interview uitwerken betekent in mijn ogen een lekker leesverhaal schrijven. Het verhaal is vaak langer dan een gemiddeld nieuwsbericht, dus naast triggeren moet het de lezer doorlopend boeien. Dan pas wil hij de tijd ervoor vrij maken en de moeite nemen om het interview op zijn gemak te lezen.

Het zijn de details van het verhaal die de gevoelige snaar raken. Daarom is van alle interviewvragen de vraag ‘Waarom?’ het belangrijkst. Het antwoord op deze vraag vormt de kern van het persoonlijke verhaal.

Deze vraag is overigens makkelijker te stellen, dan te beantwoorden. Echter, wanneer dat lukt ontstaat er wel een mooi persoonlijk verhaal op papier. Een greep uit recent werk:

Het interview met garagehouder Peter Segers

Interview Peter SegersDe geur van olie komt je tegemoet bij het betreden van de werkplaats. Zijn gele rallywagen staat gelijk links om de hoek en lacht de bezoeker toe met de motorkap omhoog. Aan de muren prijken prachtige authentieke borden, nostalgische posters en krantenartikelen. De olievaten, het gereedschap en andere materialen staan her en der in rekken op de vloer. Welkom in de klassiek gezellige garage van Peter Segers in Amersfoort. Lees het interview 

Het interview over ‘de Healey’

Interview Rinus SinkeIn 1963 maakte Rinus Sinke kennis met zijn vrouw en met Austin Healey. Hij werd smoorverliefd op beide en de bofkont hoefde niet te kiezen. Hij kreeg alles wat zijn hartje begeerde: het meisje én de Healey. Lees het interview.  

Het interview over ‘het Blauwe Snoepje’

Interview Ronald ZwaanHet begon ongeveer vijf jaar geleden, toen Ronald Zwaan uit Den Haag weer op zoek was naar iets uitdagends. Hij struinde het internet af en bekeek verschillende websites, tot op een dag hij een ‘Renaultje 4 CV’ uit 1960 tegenkwam.  Lees het interview