Een folder schrijven die aanzet tot actie

Wil je een folder laten schrijven? Dan wil je met weinig woorden veel zeggen. Knetterende slogans die van het papier afspatten. Jouw boodschap in één oogopslag duidelijk maken. Lezers inpakken door flink uit te pakken. Met mijn kristalheldere folderteksten komt jouw lezer meteen in actie.

Bellen, mailen, de website bezoeken of wellicht meteen (naar de winkel rijden en) het product kopen. Wat jouw gewenste actie ook is, een duidelijke foldertekst geeft de eerste aanzet.

Speelse elementen

De eerste klap is een daalder waard. Daarom schrijf ik flyerteksten en folderteksten met een goede binnenkomer. Een eyecatcher die de lezer boeit en een call-to-action die de lezer in beweging brengt.

Ik benoem de speelse elementen en combineer dat met de praktische details en opvallende voordelen. Dat ga ik in jouw folder schrijven. Folderteksten gaan recht op hun doel af. Vanwege de aandachtsspanne van de lezer. Vanwege de beperkte ruimte door het papier.

Relevante informatie

Een scherpe foldertekst brengt alleen relevante informatie. Hoofdzaken die de lezer nieuwsgierig maken naar de details. Jouw boodschap, verpakt in een slogan die raakt. Daardoor komt hij in actie. Daar draait het om!

Duidelijke structuur

Een folder schrijven betekent een duidelijke structuur creëren, en begrijpelijke informatie in hapklare brokken presenteren. Daarom schrijf ik korte alinea’s met tussenkoppen, die de kern samenvatten. Zo krijgt ook de lezer die de foldertekst vluchtig bekijkt toch jouw boodschap mee.

Folderteksten laten schrijven? Vertel jouw wensen!

1: Kaders

Wat is het doel en de doelgroep? Wordt het papier enkelzijdig of dubbelzijdig bedrukt? Op welk formaat? Deze en andere praktische details vullen we eerst in, zodat er duidelijke kaders ontstaan voor de flyer, folder of brochure. Het bepaalt hoeveel ruimte er is voor tekst en beeld.

2: Interview

Wat is het belangrijkste dat de folder moet vertellen? Wat creëert de gewenste actie bij de lezer? Via journalistieke interviewtechnieken trek ik deze informatie uit jou. Dat leidt mij tot de kern van jouw verhaal waarmee ik een heldere structuur voor de folder creëer.

3: Schrijven

Ik schrijf een 1e versie van de foldertekst en vertel wat de lezer moet weten. Dat verwoord ik zo dat het hem positief beïnvloed om de gewenste actie uit te voeren. Met feedback op deze versie ga ik een 2e sterkere foldertekst schrijven. Een tekst die de lezer nog meer aanspreekt.

4: Vormgeven

De definitieve foldertekst gaat samen met het beeldmateriaal naar de vormgever. Ik lees de tekst van de opgemaakte folder na, en zet de punten op de i. Samen met de vormgever breng ik tekst en beeld in balans en geven we de folder een luchtige en professionele uitstraling.

Wat is het verschil tussen een flyer, een folder en een brochure?

Flyer

Een flyer bestaat uit één vel papier, is ongevouwen en wordt zowel enkelzijdig als dubbelzijdig bedrukt. Het formaat is vaak A5. Flyers kondigen vaak een actie aan en worden meestal uitgedeeld op straat bij winkelcentra of tijdens demonstraties.

Folder

Een folder bestaat uit één of meer vellen papier, meestal A4, en is gevouwen en dubbelzijdig bedrukt. Folderteksten hebben daarom meer ruimte dan flyerteksten. Folders worden vooral uitgedeeld tijdens beurzen of huis-aan-huis verspreid.

Brochure

Een brochure bestaat eveneens uit meerdere vellen papier A4 en is gevouwen. Alleen is de brochure in de rug gebrocheerd met nietjes of lijm. Brochures worden niet uitgedeeld, maar liggen meestal op display. Bijvoorbeeld bij beurzen of in showrooms.

Flyers en folders gaan recht op hun doel af. Actie, reactie! De communicatie is erop gericht om de lezer aan te sporen waardoor het ideaal is voor korte en krachtige boodschappen. Denk aan oneliners, een call-to-action en opvallende beeldelementen.
Bij brochureteksten ligt de nadruk op het informeren van lezers terwijl flyers en folders vaak reclameteksten bevatten. Brochures hebben ook meer ruimte voor informatie en brochureteksten nemen die ruimte dan ook in om de boodschap goed te communiceren.
Wil je flyerteksten, folderteksten of brochureteksten laten schrijven?
Ik schrijf dé teksten die aandacht trekken, en ervoor zorgen dat geïnteresseerde lezers de moeite nemen om jouw boodschap te lezen.

Folder laten schrijven? Vertel jouw wensen!


    Terug naar boven