Elevator Pitch maken: kort en duidelijk voorstellen

elevator pitch makenMet een Elevator Pitch kun je jezelf en jouw bedrijf in dertig seconden voorstellen. Kort, krachtig en duidelijk. De eerste indruk is tenslotte de belangrijkste. Vooral voor ondernemers, want als de aandacht even verslapt, dan is die klant of opdracht verdwenen.

Bedenk daarom een krachtige introductietekst die uw gesprekspartner nieuwsgierig maakt. Creëer een Elevator Pitch die prikkelt en antwoord geeft op de volgende vragen:

  • Wie ben ik, wat doe ik en voor wie?
  • Welke waarde of welk voordeel heb ik voor mijn klant?
  • Welke behoefte lost mijn product of dienst op?

Neem vervolgens de kern van elk antwoord en vat dit samen tot een kort verhaal. Dat levert een Elevator Pitch op zoals:

Ik heet Henk-Jan de Meer en ik ben de Digitale Herrieschopper.
Ik breng ondernemers onder de aandacht bij hun klanten.
Dat doe ik door teksten te schrijven met een goed verhaal.

Denk aan teksten die gepubliceerd worden in brochures,  folders of op websites.
Maar ook op social media of via persberichten in de journalistieke media.
Houd jij van aandacht?

Een Elevator Pitch maken is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Het doel van een pitch is een prikkelende, pakkende en passionele presentatie te geven die de ander inspireert tot het stellen van vragen.

Daarna pas volgen de details over uw onderneming. Anders loopt jouw gesprekspartner weg. En dat wil je niet. Ter inspiratie een citaat dat ik onlangs hoorde: ‘Ik koop geen shampoo, maar glanzende haren’.

Dat kun jij ook met jouw Elevator Pitch, maar overdrijf het niet. Iedereen weet dat een interieurverzorgster nog altijd de schoonmaakster is. Blijf met beide benen op de grond staan.

Zorg er tevens voor dat de Elevator Pitch uitspreekbaar is. Struikel niet over uw eigen woorden. Oefen de Pitch, bijvoorbeeld in een workshop Elevator Pitch maken. Test wat goed valt. Test of mensen de pitch snappen.

En bovenal, durf… Durf creatief te zijn met jouw Elevator Pitch. Wees origineel, want dat valt op. Dan stap je veel makkelijker in de lift (elevator) omhoog. De brutalen hebben immers de halve wereld.

Elevator Pitch maken?

Wil je voorbeelden ontvangen? Praktische handvatten die de creativiteit stimuleren? Houd dan mijn nieuwsbrief in de gaten. Binnenkort lanceer ik een serie artikelen over het maken van een geweldige Elevator Pitch en start ik een online workshop waarin jij kunt oefenen om te spelen met taal.