Elevator Pitch: kort en duidelijk voorstellen

elevator pitch maken

Via een Elevator Pitch kunt u zichzelf en uw bedrijf in dertig seconden voorstellen. Kort, krachtig en duidelijk, de eerste indruk is tenslotte de belangrijkste. Vooral voor ondernemers, want als de aandacht even verslapt, dan is de klant of opdracht verdwenen.

Maak daarom een krachtige introductietekst.
Maak uw gesprekspartner nieuwsgierig.
Maak een Elevator Pitch!

In de Elevator Pitch worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wie ben ik, wat doe ik en voor wie?
  • Welke waarde of welk voordeel heb ik voor mijn klant?
  • Welke behoefte lost mijn product of dienst op?

Pak vervolgens de kern van elk antwoord, vat deze samen en schaaf de formulering bij.
Dat levert een Elevator Pitch op zoals:

Ik heet Henk-Jan de Meer en ik ben een Digitale Herrieschopper…
Dat doe ik door het schrijven van webteksten, door nieuwsbrieven te maken en persberichten te versturen.
Wat ik dus eigenlijk doe, is mijn klanten, ondernemers zoals u en ik, onder de aandacht brengen bij potentiële klanten. Heeft er iemand interesse?

Een Elevator Pitch maken is niet eenvoudig. Gelukkig is het ook niet onmogelijk. Iedereen kan een Elevator Pitch maken. Het vergt gewoon wat oefening. Het doel van een pitch is een prikkelende, pakkende en passionele presentatie te geven om de ander te inspireren tot het stellen van vragen.

De details volgen later, want anders loopt de gesprekspartner weg en dat wilt u niet. Ter inspiratie een citaat dat ik onlangs hoorde: ‘Ik koop geen shampoo, maar glanzende haren’.

Dit kunt u ook toepassen op uw Elevator Pitch. Pas wel op voor overdrijving, want iedereen weet dat een interieurverzorgster nog altijd de schoonmaakster is. Blijf met beide benen op de grond staan.

Zorg er trouwens ook voor dat de Elevator Pitch uitspreekbaar is. Het is erg vervelend om te struikelen over de eigen woorden. Experimenteer en oefen! Wat valt goed, wat niet? Snappen mensen de pitch of vragen ze om verduidelijking?

En bovenal, durf… Durf creatief te zijn met uw Elevator Pitch. Durf origineel te zijn, want dat valt op. En dan stapt u veel makkelijker in de lift (elevator) omhoog. De brutalen hebben immers de halve wereld.

Uw Elevator Pitch maken in 10 dagen

Wilt u voorbeelden van een krachtige Elevator Pitch? Praktische handvatten die helpen bovenstaande vragen creatief te beantwoorden? Lees dan de serie artikelen over ‘Een geweldige Elevator Pitch maken in 10 dagen’.

Aan de hand hiervan verdiept u zich in de verschillende aspecten van de Elevator Pitch. De toelichtingen, voorbeelden en opdrachten helpen u het komende half jaar uw ideeën uit te werken. Dat creëert materiaal waaruit de ideale Elevator Pitch kan ontstaan. Speel met taal. Leer de juiste woorden formuleren en op natuurlijke wijze presenteren.

Meld u gratis aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang de serie artikelen over het maken van een geweldige Elevator Pitch.


elevator pitch maken