Elevator Pitch maken: kort en duidelijk voorstellen

elevator pitch makenMet een Elevator Pitch kunt u zichzelf en uw bedrijf in dertig seconden voorstellen. Kort, krachtig en duidelijk. De eerste indruk is tenslotte de belangrijkste. Vooral voor ondernemers, want als de aandacht even verslapt, dan is die klant of opdracht verdwenen.

Bedenk daarom een krachtige introductietekst die uw gesprekspartner nieuwsgierig maakt. Creëer een Elevator Pitch die prikkelt en antwoord geeft op de volgende vragen:

  • Wie ben ik, wat doe ik en voor wie?
  • Welke waarde of welk voordeel heb ik voor mijn klant?
  • Welke behoefte lost mijn product of dienst op?

Neem vervolgens de kern van elk antwoord en vat dit samen tot een kort verhaal. Dat levert een Elevator Pitch op zoals:

Ik heet Henk-Jan de Meer en ik ben de Digitale Herrieschopper.
Ik trek de aandacht van potentiële klanten door hen te informeren en te activeren.
Dat doe ik door teksten te schrijven met een goed verhaal en dit gericht te verspreiden. Wie heeft er interesse?

Een Elevator Pitch maken is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Ook u kunt een Elevator Pitch maken. Het doel van een pitch is een prikkelende, pakkende en passionele presentatie te geven die de ander inspireert tot het stellen van vragen.

Daarna pas vertelt u details over uw onderneming. Anders loopt uw gesprekspartner weg. En dat wilt u niet. Ter inspiratie een citaat dat ik onlangs hoorde: ‘Ik koop geen shampoo, maar glanzende haren’.

Dat kunt u ook met uw Elevator Pitch, maar overdrijf het niet. Iedereen weet dat een interieurverzorgster nog altijd de schoonmaakster is. Blijf met beide benen op de grond staan.

Zorg er tevens voor dat de Elevator Pitch uitspreekbaar is. Struikel niet over uw eigen woorden. Oefen uw Pitch, bijvoorbeeld in een workshop Elevator Pitch maken. Test wat goed valt en of mensen uw pitch snappen.

En bovenal, durf… Durf creatief te zijn met uw Elevator Pitch. Wees origineel, want dat valt op. U stapt dan veel makkelijker in de lift (elevator) omhoog. De brutalen hebben immers de halve wereld.

Uw eigen Elevator Pitch maken?

Wilt u een Elevator Pitch voorbeeld? Praktische handvatten die uw creativiteit stimuleren? Meld u dan aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang de serie artikelen over het maken van een geweldige Elevator Pitch. Speel met taal en leer de juiste woorden formuleren. Creëer de ideale Elevator Pitch.