5. Hoe maakt u mooie prikkelende zinnen?

Wanneer simpelweg een functie, feitelijke handelingen of acties worden opgesomd als antwoord op de vraag ‘Wat doe je?’, dan is dat duidelijk en helder. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Het is echter ook een dooddoener dat elk sprankje creativiteit in een gesprek smoort. Het maakt u een van de velen, of erger… de zoveelste. En dat wilt u toch niet? U bent immers beter, sneller en uniek. Daarom zou de hele wereld klant bij u moeten worden, toch?

Een Elevator Pitch is bij uitstek geschikt om meteen te laten merken dat u een andere aanpak hebt. Kijk daarom eens naar de volgende manieren om antwoorden te formuleren.

   • Tegenstelling
    ‘Ik verkoop vriezers die net zoveel warmte geven als de Noordpool’.
   • Vergelijking
    ‘Ik ben zo flexibel als een elastiekje.’
   • Een omschrijving in plaats van een titel of functie.
    ‘Ik help anderen om…’ of ‘Ik werk met…’
   • Poëzie & romantiek , zoom in op onderdelen of details.
    ‘Ik bind letters tot woorden,
    _________________woorden tot zinnen,
    __________________________
    en componeer het geheel tot een tekst’.

Via bovenstaande manieren kunt u hetzelfde zeggen, maar een stuk mooier en interessanter. De laatste variant klinkt toch een stuk leuker dan wanneer ik zeg dat ik teksten schrijf, toch? Toegegeven, voor sommigen is dit iets te zweverig, maar u snapt ongetwijfeld mijn punt.

Het klopt nog steeds wat u zegt, maar door net niet alles te vertellen en het vaag genoeg te houden wekt u de interesse van de ander en komt bij hem de vraag ‘Hoe?’ in hem op.

In het vorige deel stond het voorbeeld ‘Ik zorg voor glanzende haren.’ Dat klopt, maar hoe dan? Bent u kapper, verkoopt u shampoo of is er nog een andere mogelijkheid? Er is meer informatie, maar die geeft u niet meteen aan hem.

Door de ‘Hoe?’-vraag bij uw gesprekspartner op te wekken, prikkelt u hem om moeite te doen, om zijn interesse te tonen. Wil hij het weten, dan moet hij er naar vragen of… naar raden.

U laat immers niet het achterste van uw tong zien. Dat maakt het leuk, bijzonder en speels.

Opdracht

Pak een aantal van uw antwoorden en formuleer ze volgens de hierboven genoemde manieren. Voor elk antwoord schrijf u vier varianten op, zodat u later kunt uitproberen welke variant anderen het meeste aanspreekt.

________________________________________________________________________