Creatieve teksten schrijven: 5 manieren

creatieve teksten schrijvenGa vooral geen creatieve teksten schrijven! Blijf binnen de kaders. Spring vooral niet uit de band. Creatieve teksten inspireren, leiden tot bewondering, vallen op én vindt men origineel. Dat kan natuurlijk niet. Vandaar nu een ontzettend saai artikel over het schrijven van creatieve teksten. Vooral niet lezen en delen dus!

Iedereen wil graag creatief schrijven, want we lezen allemaal graag leuke teksten. Is de informatie helder, maar de tekst saai, dan wordt het de hoogste tijd om uw teksten onder handen te nemen met een charmeoffensief. Een duidelijke en pakkende tekst bereikt de doelgroep immers het best.

Creatieve teksten schrijven door te overdrijven

Iets aandikken of overdrijven kan voor de nodige lachsalvo’s zorgen. Tekstschrijvers passen dit vaak toe in columns en doen dit consequent van het begin tot aan het einde van de tekst. Zo speelde ik laatst weer eens mee in een Nederlandse loterij.

Daar heb ik me toch een dikke vette oranje vis van een prijs gevangen, joh!
Maar liefst zeven-honderd-vijftig centen heb ik gewonnen.
Alweer!

Creatieve teksten schrijven door details te benoemen

Zoom in en beschrijf. Neem de tijd om alles in u op te nemen en laat de lezer het ervaren alsof hij er bij is.

“In de schemering van de straatlantaarns, liep het jonge stelletje langs de gracht.
Hand in hand ging het richting de stenen brug. Een zachte bries speelde met haar haren.
Uit het water sprong een vis omhoog. De schittering van het maanlicht streelde de rimpels op het water.”

Creatieve teksten schrijven door te vergelijken

Beeldspraak is een mooi iets. Zeker wanneer een vergelijking het een met het ander in verband brengt, kan iemand creatieve teksten schrijven.

‘Die leraar heeft het tact van een vallend blok beton.’

Creatieve teksten schrijven via een tegenstelling

Benoem het verschil tussen zaken die tegenover elkaar staan. Dan zegt u hetzelfde, maar op de omgekeerde manier. Dat kan leuke doordenkertjes opleveren zoals:

‘Te koop: kant-en-klare kast in perfecte conditie.
Het is het neusje van de zalm voor de doe-het-zelver.’

Creatieve teksten schrijven door een nieuwe schrijfvorm

Pas eens een andere schrijfvorm toe. Schrijf een column in plaats van een gedicht, of andersom. Schrijf passief in plaats van actief of wissel ‘u’ in voor ‘jij’. Gebruik eens andere woorden die hetzelfde betekenen, wat dus – voor alle duidelijkheid – de omschrijving van het woord synoniem is.

Wilt u ook creatieve teksten schrijven?

Zet hem op! U kunt het! Ik ben benieuwd naar uw creativiteit. Hebt u een steuntje in de rug nodig, dan kan ik even met u meedenken of bij voldoende interesse een workshop creatieve teksten schrijven organiseren. U kunt natuurlijk ook creatieve teksten laten schrijven en een creatieve tekstschrijver inhuren. Kom meer te weten!