Het begin van een verhaal vertel je aan…

Verhaal schrijvenIn gedachten heb je het verhaal van begin tot eind al helemaal opgeschreven. Nu moet het nog op papier gezet worden. Echter, eenmaal achter de computer komt het niet uit je vingers. Je begint te schrijven en… delete. Overnieuw. Nieuwe woorden verschijnen op het scherm. Nee, dit is het ook niet. Herkenbaar?

Beginnen met schrijven is moeilijk. Het belangrijkste is dan om gewoonweg te beginnen met schrijven. De verhalen die online of in magazines staan zijn eindversies en ook een aantal keren herschreven. Dus het is niet erg. Maak daarom eerst je hoofd leeg en zet die gedachten op papier.

De volgorde is niet belangrijk. Ook die prachtige volzinnen zijn van later zorg. Het belangrijkste is de inhoud eruit te persen, zodat het op papier staat. Schrijf het verhaal op en lees het daarna terug.

Voor sommigen is dit een zware bevalling, terwijl anderen in één keer leeglopen. Vaak creëren ze een grote brij van informatie op te veel kantjes papier, met als gevolg een verhaal vol details en overbodige zaken.

Daarna komen de naweeën nog, want tijdens het ordenen, selecteren en schrappen schiet er ongetwijfeld nog iets te binnen dat ook in het verhaal moet. Die zinnen moeten vaak ook nog net even anders.

Je wilt een leuk verhaal opschrijven, dus pas die saaie chronologische opsomming alleen toe als het relevant is. Al die details maken het behoorlijk onoverzichtelijk, tenzij iemand erbij was. De lezer was er niet bij. Schrijven is schrappen.

Dus wat komt eerst? Hoe zorg je ervoor dat de lezer de rest van het verhaal wil lezen? De oplossing is vrij eenvoudig: Het begin van een verhaal vertel je aan mamma.

Stel je eens voor dat je gaat schrijven over wat er vandaag is gebeurd. Eenmaal thuisgekomen loop je meteen door naar mamma om haar enthousiast te vertellen over de gebeurtenissen. Wat vertel je als eerste?

Of op kantoor loop je meteen naar die ene collega. ‘Wat er nou toch is gebeurd!?’ Wat vertel je dan als eerste?

Waarschijnlijk vertel je meteen over dat wat in jouw ogen het spannendste, het belangrijkste, opvallendste of leukste is. Zo wordt een verhaal verteld, waarom dan ook niet zo opschrijven?

Waarmee begint jouw verhaal?

Vloeit de inkt makkelijk op papier of heb je moeite met een verhaal opschrijven? Vertel me jouw verhaal. Laat me weten waar je tegenaan loopt. Deel jouw verhaal en ik help het je op te schrijven.

Overleg met de Digitale Herrieschopper was makkelijk, snel en we zaten gelijk op een lijn. De eerste versie was eigenlijk al zo goed dat we niet heel veel aanpassingen hebben hoeven maken.
Vivian Verhoeven, Re-mind You

Vivian Verhoeven